Disco2000 - Design

Möbler, inredning, design, arkitektur, auktioner, mode, konst, retro, vintage, Space Age, Sci-fi, fine art & annat roligt för en mer vackrare & spännande vardag. *Håller koll på de moderna, fräcka & udda möblerna, nya kollektionerna, prisvärda fynd, intressanta konstnärer, designers, arkitekter & fotografer etc.

2009-05-23

Less is more.

Konstamlaren Cary Leibowitz lägenhet är både skrämmande & störtskön.
60-talistisk popart vs. nyklassisk rennässans.
( tror jag tycker om det ? ;) Ett extra plus för den obskyrt sköna målniningen.

Labels: , ,

2009-05-21

Vårens Internationella - Uppsala

Första gången som jag skriver en rad om Uppsala Auktionskammare. Trevlig auktion med en del glimmande små höjdpunkter. Mina egna favoriter är utrop 187/Tore Strindbergs Crocus med ett utrop på 20-25 000:-. Utrop 197/Miniatyr av Hasselbergs Näckrosen, rolig trivia är att Helena Bergströms vackra & "vågade" släkting Signe var modellen för Näckrosen vid förra sekelskiftet. Katalog hittas här !
Ett stort plus till Uppsala för deras nedladdningsbara bilder som gör det enklare för oss som vill kolla ordentligt innan köp! (Jag kommer själv lägga bud på två av deras utrop;)

Labels: ,

2009-05-20

Okända Lampor - Hjälp önskas.

Kom över ett antal lampor som jag aldrig tidigare sett. Jag vet att de beställdes/köptes in 1967 tillsammans med ett stort antal lampor från Louis Poulsen & Fog&Mörup. Har kollat igenom alla mina kataloger/böcker om design men kan inte hitta dem, eftersök på nätet har inte givit något. De är väldigt stora, nästa 1m i diameter. Färgen på dessa är metallicblå & de är extremt välgjorda & naturligtvis omärkt;) De är de snyggaste lamporna jag sett! Har alltid älskat mina Ph5:or men de blev nu pyttesmå i jämförelse & är inte lika "roliga" så de kommer jag plocka ner nu.
Är det ngn som vet vem som designat dessa "space-age" lampor ? All hjälp önskas.

Labels: , , ,

Franska Vouge - Maj - Lila Gucci

Föll pladask för bilderna av Daria Werbowy i nya nummret Franska Vogue. Faster Pussycat vs. Skaterboy. Diggar! (speciellt den lila Gucci-bikinin...)

Labels: , , , ,

2009-05-12

Internationella Våren 2009

Märker att jag just nu helt tappat intresset för de internationella auktionerna, inga utrop som lockar mig i några avdelningar, tyvärr.
Dock har Sthlm:s Auktionsverk en trevlig olja, utrop 2075 av Gottfried Kallstenius, namnet är "De saliga" & målningen är stor, riktigt stor med ett mått på ca 2+3m. Utropspris 250 - 300 000:-

Labels:

Eilersen soffa - på soptippen!

Hade under sent 90-tal en störra modulsoffa i 7-delar av Eilersen, designad av Andreas Hansen 1970. Namnet på den var "Hjemmekväll" aka. belcante. En av soffornas Rolls Royce med tidningsfack i armstöden. Tyvärr grävde min hund sönder den (han fick för sig att man kunde gräva ner ben i soffan & gömma;). Den fick åka till tippen. Har ångrat mig många gånger för att jag slängde den. Långt senare kom jag på att man hade kunnat köpa ny klädsel till den för en tredjedel av priset som då låg på + 60 000:-
Eilersen har fortsatt producera en liknande soffa fast under namnet Baseline & som nu sägs vara designad av Jens Juhl Eilersen? I vilket fall som helst så är det en soffa jag ångrar att jag slängde

Labels: , , , , , ,

Spegelbild från 1980-talet!

Var iväg med min man & fönstershoppade. Skulle inte handla men Filippa K, Fornarina & Björn Borg hade för fina saker i lager. Fick en miniskirt, en fräck tracksuit & sköna frottekläder inför båtsommaren (Allt matchar givetvis båten;). Det enda negativa var att jag såg likheterna med min egna mamma när jag tittade på mig själv i spegeln, en spegalbild av 1980talet.. .

Labels: ,

2009-05-11

"Vill Ha" - kontor. Harley Earls från 1958.

På GM:s design center hade Harley Earl sitt ptivata kontor & vilket kontor! Kolla in det suveräna "space age" skrivbordet med tillhörande telefon, allt är i symbios. Även desken som användes av entrevärden är en klassiker, det ser ut som entredamen sitter i ett litet flygande tefat!
Eero Saarinen visste vad han gjorde med sin "industrial Versailles" for General Motors. Bilderna är från 1958.
En senare uppgift gör gällande att GM slängde ut mkt av sakerna som de sedan dyrt fick köpa tillbaka. De förstod inte värdet av det bortkastade & gjorde "misstaget" att slänga iväg "skräpet"...Om den historien är sann vet jag inte, uppgiften kommer från en GM-kännare på Flickr där bilderna är hämtade.

Labels: , , , ,

2009-05-07

Futuros & Venturos - Rymdskepp hittade!

Vår tids Indiana Jones - Peggie S, gjorde den stora upptäckten!
Hon fick höra talas om en övergiven park i Taiwan, the WanLi-resort. Hon tog sig dit & kunde med egna ögon se det som så många tisslat & tasslat om. Där fanns en av 2000-talets stora "arkeologiska sensationer" : en hel by av övergivna Futuros & Venturos av Matti Suuronen.
Där fanns minst 13st Futuros & upp till 45st Venturos. Ingen vet ännu säkert var de kom ifrån, är de rent av kopior eller kanske tillverkade på licens ? Enligt hörsägen är den övergivna parken byggd så sent som 1979. Vilket tyder på att det kan röra sig om piratkopierade, den riktiga officiella tillverkning pågick bara till 1974. Själv är jag extremt osäker innan mer fakta presenterats. Som ett monolitiskt monument står de övergivna rymdskeppen parkerade i väntan på? ? ?
(På bilderna, Längst upp: Futuro & Venturo, Mitten : Första GoogleMapbilden över området, Underst : Övergivna Venturos)

Labels: , , , ,

2009-05-06

Trensum Soffa (the queen of Sofas;)

Vet inte varför men jag är helt förälskad i mina Johannes Andersens Trensum soffor (Tv-Kväll).
Den nyfunna i grön klädsel gör sig utmärkt på altanen;) Har sett den gå på auktion 2ggn i år, Den ena med jakarandeben klubbades för 15 000:- & den andra med teakben för 3700:- (på en mindre bondauktion, var nog många som inte visste vad de gick miste om). Jag har ännu inte sett Tv-Kväll hos de största handlarna, där finns bara Trensums Capri. Om någon skall sälja sin Trensum så försök ta dem till de stora internationella auktionerna, de kan gå för +$25 000 med lite tur & rätt marknadsföring. Här hemma brukar de kosta ca 5000:- till 25 000:-

Labels: , , , , , , ,

2009-05-03

" Fladdermusfåtöljen "

Ett litet inlägg om - the bat shaped easy chair.
("Président BKF", "Butterfly", "Hardoy Chair" "Tripolina Chair", "Fladdermusen", "AA".)
Klassikern från 1800-talet! Första exet såg ljuset 1856 (av Joseph Beverly Fenby).
Italienska armen använde den under 1920-talet, den adopterades 1940 av Bonet/Kurchan/Hardoy som arbetat åt Le Corbusier. Den blev världsberömd 1941 när den visades upp på "Museum of Modern Art"
Har tillverkats av bla. Knoll, Airbourne, Artek. Idag finns det miljontals kopior & Knoll har gett upp tillverkningen. En variant som tillverkades var en "avgjutning" från en fältstol tillverkad 1877.

Labels: